Kedves olvasók, egy viccesen érdekes kitérőt teszünk, a végén leírom eheti kérdésemet számotokra, amire választ várok, Humoros lesz! (a film megnézése nem feltétel a kérdés megválaszolásában)

Következő eszmefuttatásom értelmezéséhez viszont szükséges a következő film megtekintése:
"What the Bleep do We Know? Down the Rabbit Hole" avagy Mi a csudát tudunk a világról, értelmezve ez fizikusok és egy hit-csoport (nem hívnám szektának az eléggé negatív és nem is pontos megnevezés, tény hogy a KaBala-hit propaganda filmje ez:)) szemszögéből. /szó lesz itt fenyőfákról és csivava kutyákról is ;)/ Szórakoztató lesz ígérem, különösen ajánlom azoknak akik elhiszik azt a kutyulás-, és csúsztatástömeget amit a filmben láttak.

Mindössze azért írok egyáltalán véleményt erről a filmről, mert Science Fiction témakörbe tökéletes! A tudományosságot (Kvantumfizika ide vagy oda) és a realitást ez esetben mellőzni kell, de azért érdemes megnézni mert gondolatébresztő és mint film nem rossz, mint tudományos film viszont értelmezhetetlen még a laikusok szemében is.

Az elején szeretném tömören összefoglalni a filmben megszólaló, kvantum fizikával foglalkozó, részben (sajnos) valóban szakemberekből álló szereplők nézeteit, amit a film sugall, illetve amit egyfajta modern tényként hírdet (a tudomány köntösébe burkolva):

A filmben megszólalók szerint:
- Világunkat újfajta (most még eretneknek számító), szabályok irányítják, melyeket a kvantum fizika tud a legpontosabban körülírni.
- Környezetünk, azon belül is az anyagi részecskék, máshogy viselkednek, ha megfigyelik őket (mi megfigyeljük őket), illetve ha nem. Ha nem figyeljük meg őket, akkor valószínűségi 'hullám'-ként viselkednek, nem pedig (mondjuk) testként mint egy labda, ennél fogva szerintük akárhol lehetnek, ha nem nézi őket senki, illetve mindenhol is vannak egyszerre, ergo valószínűségi hullámokként léteznek, mint minden az univerzumban, mihelyst oda nézünk (na de hova?), onnantól már egy adott pontban találjuk csak meg pl azt a labdát ott a földön ahova esett. (na ezt majd kirészletezem.. mert ez például nagyon gyenge pontja a filmnek)
- Állítják azt tényként, hogy az agyunk oda-vissza képes haladni az időben, csak nem úgy szoktuk meg, illetve, hogy az agyunk csak azt képes látni, amiről tudja hogy létezik és hogy esélye van ott és akkor előfordulni, kivéve ha sokat gyakoroljuk a nem látható dolgok felfedezését. ( lásd Harry Potter :)
- Hiszik továbbá hogy világunk bölcsessége a közös tudat felismeréséhez vezető fejlődésünkön múlik, ha eljutunk ide, mindent magunk formálhatunk majd a világban illetve magunk (az agyunk szuperhálózata) leszünk a világ (most is az vagyunk csak nem találjuk a kapcsolatot:) és az időtlenség, ennek elérése a cél. Ezen a ponton jegyzem meg, hogy ami a film felvezetőjében bemutatásra kerül (Kopernikus-, Galilei-, materializmus-, tudomány-utalás stb..) az mind-mind összegyúrva alkotja az ő nézetüket, tehát a kvantum mechanikát leszámítva nem sok önálló 'ötletet' tudnak felmutatni..
- Stb, stb, stb..

Ennyit azoknak akik nem látták a filmet, most pedig személyes véleményem a filmről:

Tény, hogy ez a film első megtekintésre nagy hatással volt rám. Elsőre mindenkire azzal lesz valószínűleg, de ez leginkább a jó vágásnak, korrekt zenei aláfestésnek és elég jó marketing gépezetnek köszönhető. Ja, és persze Ki Ne szeretné ezt elhinni? :)
Nézzük például a valószínűséghullámokként létező világunkat.
Példával illusztrálom. Állok egy vulkán kráterének háttal és egyszer csak mögém esik egy izzó kődarab. : ) /micsoda szemléltetés,mi?:))/ Szóval, a film szerint ez a kö akárhol lehetne, amíg oda nem nézek és ha nem látja senki más. [ 1.] Agyunk számára nyílván sok helyen lehet ez a kő, hiszen nem tudjuk, honnan érkezett, milyen röppályát írt le, mekkora a súlya, milyen fizikai paraméterekkel, tulajdonságokkal bír, mekkora sebességgel érkezett stb.. Ha így értelmezzük amit mondanak így még helyes is lehetne. Információ hiányában (és az információkat feldolgozni képes tudás hiányában) ki tudna megállapítani bármit is. Ez életünk számtalan helyzetére igaz. De abban mi az újdonság? [ 2.] Továbbá, ha 60-an látnak mondjuk egy focimeccsen egy 'Kint volt!' helyzetet, nyílván mindkét csapat tagja azt mondja amit szeretne hinni, de ez nem jelenti azt, hogyha többen hiszik hogy nem volt kint a labda, akkor nem is volt kint! (Ez a filmben szereplő egyik legnagyobb csúsztatás) Az a labda egyetlen pályán haladt, és ezt nem befolyásolja semmilyen 'Megfigyelő' hite. Ez esetben vannak akiknek igazuk van, vannak akiknek nincs. Nem állíthatják magukat valódi fizikusnak azok, akik szerint a labda mondjuk ott sem volt : ) /kb ilyen kusza a film is/
Itt egy link arról, mit gondol erről Dr Nemtudoménkicsoda, aki szerepel a filmben.
Nézzétek meg, mit válaszol egy interjúban egy érdeklődő hölgy logikus kérdésére:
- "..hogy lehet hogy az itt jelen lévő többszáz ember a fenyőfát ugyanúgy fenyőfának, a csivava kutyát pedig ugyanúgy csivava kutyának látja?"
https://www.youtube.com/watch?v=_3UM5vuBW9s&feature=related
Naggyon jó! : ))) Ez kábé leírja hogy maguk sem tudják mit beszélnek, de szórakoztató!

A másik, agyunk nem mindenható, szabályokra épül, biológiára, neurológiára, kémiára. Aki tényleg komolyan veszi hogy visszafelé is élhetjük az életünket, az hívjon meg a múltban a szomorú sorsú WTC tornyok egyikében egy vacsorára.
A közös tudat gondolatköre sem újkeletű, elég sokat merít például a buddhizmus világából és inkább hit mint tudomány. Lehet a TV-ben vagy Youtube-on felvétel levitáló emberekről, gondolat olvasásról, egyéb manipulációkról, mégis azt hiszem David Copperfield nem véletlenül Illúzionista!
Ja, és ha a víz-molekulák rendeződése más és más is poharanként, nem mindegy ki áldja meg, ha a végén csak annyit mondunk: ez a Nemtudoménkinek az áldására létrejött forma. Ha más áldja meg?, akkor meg azé az a forma. Ha minden egyes vízmegáldás után ugyanaz a szerkezet jönne létre a világ különböző pontjain ugyanattól az illetőtől, az már érdekes lenne, de ez így eléggé snassz.
És hogy miért éppen a Kvantumfizika elméleteik alapja? Mert megfoghatatlan sok esetben, pont amire szükségük volt elméleteik alátámasztásához.
Azt pedig elfelejtik az alkotók hogy Alíz csodaországot csak álmodta! : )
Ennyit erről az egészről, nincs türelmem tovább cáfolni, pedig valódi szakemberektől is akartam idézni, de elég ebből ennyi..

Eheti kérdésem a következő:

Ki értette meg Dr. Nemtudoménkicsoda válaszát a fenyőfák és csivavák kérdésére? : )
Továbbá szerintetek mi köze a kérdéshez bolygónk pályamódosításának, duplikálódásának, laboratóriumi kvantumhatások előállításának, illetve hogy lehet hogy az emberek fele fenyőfát, a másik fele pedig csivavát lát?
( Ha így lenne, a parfüm boltban tyúkhúslevest ennénk, BritniiSzpírsz koncerten pedig Bruce Willis-nek éljeneznénk! De elég lenne egy nagy stadion, és mindenki azt látna a színpadon akit szeretne látni, sőt azt is hallaná! :)

(Azért nézzétek meg a filmet mert érdekes, nem akartam leszólni, de tényleg ne vegyétek komolyan..)
Várom válaszaitokat, Üdv, J.

---

What The Bleep Are You Talking About? :)


Eheti Extra, a szórakozásra vágyóknak!!!!!!! :D
Egy kis kritika/paródia a filmre! : https://www.youtube.com/watch?v=YKLfCbPVH5Y

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tobbesztobbetlat.blog.hu/api/trackback/id/tr371097362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása