..kicsit várni kellett ugyan, de elértünk ide is. Hmm, kérdés egy magasabb rendű Intelligenciához. Nem tudom ki mit gondol erről a mondatról így első hallásra.

Nem hiszem hogy közűletek lenne egyetlen olvasó is, aki ne gondolt volna arra, valyon hol van személyes helyünk a Társadalomban, hol van társadalmunk helye a Földi életben, hol van Földünk helye a Világegyetemben és hol van Világegyetemünk helye a feltételezhető Felsőbb szintű Struktúrák között és így tovább..

Érdekes, bonyolult, nehéz, vallások és tudomány nélkül a totális misztikum homályába vesző kérdéskör, mely annyira komplex hogy nehéz úgy írni róla (pontosabban ehhez a témához fűződő személyes gondolataimról), hogy azzal ne bántsak meg valakit, vagy egyszerre sokakat. Kevesen írtak erről a témáról olyan megvilágításban, hogy az nélkülözze a Vallást és a Tudományt, úgy hogy pusztán elvi síkon, filozófiai értelemben dolgozzák fel ezt a kérdéskört.

Az érdekes és talán újszerű ebben számomra a következő gondolat:
Sokan úgy gondolják azért hisznek emberek egy láthatatlan segítő 'kéz' létezésében, egy felsőbbrendű irányításban, mert úgy hiszik, Mi annyira egyediek vagyunk, hogy központi szerep kell hogy jusson nekünk a világban, Kiemelt helyen kell léteznünk az Univerzumban, hiszen ez a Föld a változatos élővilágával és hihetetlen Összetettségével bizonyára ritka, netán egyedi kincs, így ha létezik az a bizonyos Intelligencia (pl 'egy' isten), akkor az értünk, ritka világunkért létezik.
Én szerintem fordítva gondolkoznak szívük mélyén az emberek. Szerintem azért hisznek sokan ebben a 'Láthatatlan Irányításban' mert pont ellenkezőleg, Attól félnek, hogy Világunk, Földünk, Életünk olyan csekély jelentőséggel bír a Világ méreteihez képest, hogy ha nem lenne hit Elvesznénk az Univerzum jelentéktelen (talán határtalan) világában. Könnyen lehet hogy - akárcsak a Galaxis Útikalauzban -, Simán egy pillanat alatt eltünhetnénk a világban mintha itt se lettünk volna.

Sokféle, gyönyörű és izgalmas, vallási és tudományos elképzelés él az emberekben arról, mi is a szerepünk a világban.
Személy szerint én abban szeretnék hinni, hogy mindenki azt találja majd életében, vagy élete után meg, amit keres, amiben hisz illetve hitt. Ez lenne a legösszekovácsolóbb dolog az emberiség történetében ha valaha is napvilágot látna, de igazából ez csak az én utópiám. De szeretem : ) Könnyü elsajátítani! Tolerancia-Tolerancia, ez a lényeg...

Viszont most térjünk vissza az Aktuális kérdéshez, illetve a felvezetésének utolsó szakaszához.
Nehéz lehet sokaknak elképzelni, de tegyük fel, hogy egy valamilyen Solaris-szerü Élő-Bolygó vagy Istenség, vagy Angyalok vagy bármilyen formában de Mindentudó Intelligencia lenne olyan kegyes és számunkra értelmezhetően (természetesen az univerzum egyetemes nyelvén, angolul :;))), felvenné velünk a kapcsolatot és megadná a lehetőséget az emberiségnek - akárcsak a Jodie Foster-es Kapcsolat című (általam nagyrabecsült) filmben, ahonnan ez a kérdés is eredeztethető -, illetve Egyetlen képviselőnknek hogy Egyetlen kérdést feltegyen, akkor Mit Kérdeznétek a mindentudó Egyetemes, mindenen túlmutató, emberi ésszel gondolkozni képes, emberi érzelmekkel érezni képes, fajunk összes cselekedetét és próblémáját megérteni képes felsőbbrendű Intelligenciától?

Én később írom le, mit kérdeznék, de remélem ez a kérdés minden kedves idetévedt és érdeklődő, gondolkodó látogató fantáziáját megragadja, És megírja kérdését ennek a témának a Kommentjébe, hogy megossza velünk gondolatait! Írjatok, mert különben mi értelme lesz annak hogy újabb és újabb kérdéseket boncolgassunk? : ) Bízok bennetek!

( Bármi is legyen a kérdésetek, csak remélni tudom /de garantálni nem/, hogy a Válasz nem 42 lesz! : )

A bejegyzés trackback címe:

https://tobbesztobbetlat.blog.hu/api/trackback/id/tr581082943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jannus 2009.04.24. 06:23:16

Hmmm... Eljöttem hát.
Kérdezz!

:P

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.04.26. 13:09:27

Mi lenne a kérdésem? Kb az, hogy mi az értelme az egész univerzumnak...? Az egész játéknak? Minek jött létre? (ez most 1 kérdésnek számít :D)

Üdv: Miki -Bogyó haverja ;) Jó a blog :)

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.04.26. 17:01:30

Még valami... Nem tudom láttad-e az "Utazás az univerzum peremére" c. National Geographic-os dokumentumfilmet...? Leírja az egész univerzum felépítését kiindulva a mi holdunktól, egészen szó szerint az univerzum pereméig. Mindenképpen szerezd meg valahogy, más nem egyszer összehozunk egy találkát Pesten addig kiírom neked ;)

lab22Johnny 2009.04.26. 17:34:44

Rendben, megkeresem, aztán ha nincs, akkor a második verzió : ) nem láttam, de érdekel!
Én azt kérdezném töle, Valyon ö mennyire biztos abban hogy ő van minden rendszer fölött és fölötte nincs senki?

Elbizonytalanítanám azt hiszem..
(és kihasználnám az alkalmat Örök Életet kérni magunknak:)

örülök hogy írsz! : )
szerinted minden csak játék? néha nekem is eszembe jut..

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.04.26. 17:57:50

@lab22Johnny: játék, képletesen. Egyáltalán nem az szerintem. Létezik egy elmélet mely szerint az univerzum folyamatosan elpusztul majd "újrateremtődik". Valahogy el is tudom képzelni, látva a természet folyamatos körforgását. De hogy ebben az életnek milyen szerepe van, már megint más kérdés. Szerintem túl primitívek vagyunk ahhoz, hogy mindent felfogjunk.
Az örök élet meg nem biztos, hogy jó. Hisz mindenki akit megszeretsz időről időre kihal mellőled... Biztosan ezt kérnéd? :)

lab22Johnny 2009.04.26. 18:35:57

Ha az Univerzum tényleg folyamatosan elpusztul és "újrateremtődik", akkor Felteszem a konkrét kérdést:
Tényleg, mi értelme az életnek?

Persze szerintem ez a legrosszabb verzió.. De gy kicsit térjünk ki a játék-elméletre. Kicsit hasonlít ez élet stratégia-játékra, egy sci-fi novella jelleggel el tudnám képzelni egy pillanatra hogy a halál után felkelsz egy gép székéből és azt mondod: 'Hmm, ez nem volt rossz! Nekem tetszik, csak kicsit agresszív. (Vektor-Mátrix paródia:)'
Viszont ebben az esetben ha egy játék lenne, valószínűnek tartanám, hogy alkotói (akárcsak mi a számítógépes játékokban) saját képükre, illetve annak fontos elemeire támaszkodva alkottak. Tehát ebben az esetben értelmet nyerne az is, hogy 'saját képre lettünk teremtve'. persze ez nem valószínű, de mindenképpen érdekes. Mi mással lehetne magyarázni azt miért ilyen agresszív az élet? Valahogy, ha megnéztejk egy természetfilmet, Cápáról, bármiről, az nagy valószínűséggel igencsak agresszív jeleneteket fog tartalmazni. Miért?

Miért kell hogy az élőlények cafatokká szedjék egymást? Másképp nem lehetne?
Azért ettől az érdekes kitérőtől eltekintve, valóban azt hiszem hogy a Föld nem a béke szigete, az inkább egy Mars. Az béke. Ami a Földön van az örökös háború, ebben a megvilágításban a Föld inkább a Szadizmus bolygója lenne. Minden élőlény a legváltozatosabb módon képes más élőlényeket elpusztítani. Az lenne a szép, ha ezek az élőlények 'rendszer-fejlesztéssel' próbálnák kordában tartani a szaporodás-terjeszkedést, nem önzéssel. És magukra is kivetítenék ezt. Az intelligens lenne és hasznos is. Így meg megy a harc.

Az örök életet Magunknak és nem magamnak kérném : ) Magunknak embereknek, de lehet hogy szűrnék. Azért az életfogytigosok, gyilkosok nem biztos hogy jó ha örökké élnek. Nem tudom..

lab22Johnny 2009.04.26. 18:46:34

..bár ebben a megvilágításban inkább hallhatatlanságot kérnék, akkor nem lennének gyilkosok, hiszen nem tudnának senkit eltenni láb alól, ez így jobb : )

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.04.26. 18:51:29

@lab22Johnny: persze így tényleg mi..? De a többi elmélet szerint is az univerzum mindenképpen elpusztul. Vagy "kihül" vagy elemi részecskéire esik szét a folyamatos tágulástól. Akkor így, ha mindenképpen elpusztul mi értelme...? :)
Sajnos a biológia része, hogy cafatokra szedjük szét egymást, nem tudom más bolygókon létezik-e tápláléklánc, valószínűleg igen.
Az örök élethez pedig feltételek kellenek, ha már mindenkinek kívánnád :) Egy bolygó legalábbis mindenképpen kevés lenne....

csimbe 2009.08.27. 22:34:09

Üdv. Johnny
Az én kérdésem a Mindenhatóhoz:
Ha minden Egy, akkor hogyan osztotta meg a tudatát, a tudatot? Miért van rengeteg Én,Te,Ő,Mi,Ti,Ők? Azt értem, hogy az anyag darabolható, nade a lélek, a tudat?

g3kko · http://nemmtomm.blog.hu/ 2010.03.14. 12:44:00

Kepzelj el egy gyurut, amint rezeg, es hullamokat kelt a terben.
Ha ez a gyuru gyorsabban mozog, mint a hullamok amiket kelt, akkor azt fogja "latni", hogy az univerzum tele van megbolondult gyurukkel, amik ossze-vissza szaladgalnak teljesen ertelmetlenul.

xD
süti beállítások módosítása