Tudományosabb, sci-fi mentes Extra bejegyzés > Egy kedves ismerősöm, 3 részes eszmefuttatásom második részére reagálva, felhívta figyelmemet egy cikkre, mely a 'Miért fekete-fehér csíkos a zebra?' kérdésre adott részletes választ. (link) Az eredeti gondolatok egyébként a wikipedia kapcsolódó oldaláról származhatnak: link.
A cikk szerője ezt írja: "A zöld, barna és sárga szálak között persze elsőre komikus ötletnek tűnik a megbújás fekete és fehér színben, csakhogy a zebra jártasabb nálunk a zoológiában, és tudja, hogy a fő ellensége színvak. Az oroszlánnak mindig fekete-fehérben vetítenek, így szinte mindent zebrának néz. És akkor az igazi zebrának nőnek a túlélési esélyei. Állítólag még tíz méterről sem veszi észre, ha a zebra mozdulatlanul áll."

    Valóban érdekes írás, azon túl hogy nem tér el az általam leírt ok/okozat-tól, megfogalmazott bennem egy érdekes kérdést: "a zebra jártasabb nálunk a zoológiában" Hmm, ez hogy lehet, hogy a zebra felismerte gyilkosa magas kontraszt-érzék-látását, melyet tökéletesen (testfelületének közel 80%-ában) alkalmazni is tudott? Elképzelésem szerint az első lóféle ősök nem fekete-fehérek voltak, hanem kevésbé kontrasztos sárgás-sötétcsíkos állatok voltak eleinte kevés csíkkal, inkább homogén 'felülettel', majd a már egyszer leírt evolúciós módot követve lettek egyre kontrasztosabbak a nagyobb eséllyel túlélő példányok. Ez valószínüleg igaz, bár legnagyobb sajnálatomra a megtalált csontvázak és leletek nem tartalmaznak könnyen lebomló szőr-, és bőrmintákat sajnos, így nem hinném hogy megállapítható lenne a valóság igazsága, de mindenképpen feltételezhető.

    Ami még ehhez a témához kapcsolódóan érdekes lehet, az az hogy az oroszlán valóban színvak-e, illetve hogy az elvileg fekete-fehérben látó élőlények valóban hasonlóan látnak-e az általunk jól ismert fekete-fehér képekhez? (szürkeárnyalatokkal, miegymás..)

Tudományos tények:
- Szemünk és idegrendszerünk úgynevezett csapok alapján érzékeli a hullámhosszokat (receptorai tehát esetünkben 3 féle fotopigmenttel rendelkeznek), emberek esetében ez 350 és 720nm közötti hullámhossz felismerésére ad lehetőséget. Az additív színkeverés elvét követve a háromféle csaptípus (vörös, kék, zöld, akárcsak a monitorok/tv-k színelőállításának esetében) ezen három szín keveréséből adják ki azt a színskálát melyet érzékelni tudunk. Az állatok, köztük az emlősők java részének esetében ez alapvetően 2 csapra korlátozódik, tehát jellemzően a vörös/zöld színeket nem tudják megkülönböztetni egymástól. A macskák, köztük az oroszlán esetében azonban van egy 'mentő' funkció, a kontraszt-érték különösen tökéletes észlelése (ezeket az úgynevezett szürkületi-látásért felelős pálcikák szabályozzák), akár nagyon gyenge, például holdfény világítás mellett is éles (vagy inkább pontos?!) látást biztosítanak. Ezzel próbálta gondolom a természet egyensúlyba hozni a kevesebb szín érzékeléséből adódó alapvető hátrányt például az oroszlán esetében is.
    Ebből következik a kérdésre a válasz: Az oroszlán nem fekete-fehérbán lát, csak nem tudja megkülönböztetni egymástól a vörös-zöld színeket (úgy tudom ezt a két színt keverik a macskák is, de ha pontosabb információtok van, írjátok meg commentben, ja, és árnyalatokat is látnak persze). Viszont az oroszlán fokozott kontraszt-érzékelését tényleg valóban kihasználták a zebrák az evolúció folyamán. Azt sajnos nem tudom, hogy az oroszlán szeme milyen evolúciós fejlődési vonalat követett, illetve hogy eleinte valyon a kontraszt-érzék is kevésbé volt-e fejlett, éppúgy, mint a zebra kevésbé volt-e csíkos. : ))
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tobbesztobbetlat.blog.hu/api/trackback/id/tr191166543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása